Je možné eliminovať potravinovú neznášanlivosť?
V sobotu 12.3.2016 o 10.00hodine, cena vstupného člen 25eur, hosť 28eur. MUDr. Peter MINÁRIK, PhD. – Lekár so špecializačnou atestáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie a s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia prichádza opäť do Trnavy s overenými informáciami o potravinách
. Potravinová alergia
- Potravinové intolerancie nealergického typu
- Kravské mlieko (laktózová intolerancia, pravá alergia (IgE protilátky), nepravá alergia (IgG a IgA protilátky), zahlieňuje mlieko? je mlieko škodlivé pre zdravie, alebo je osožné pre zdravé kosti? Kto by kravské mlieko nemal piť a čím sa dá nahradiť (vápnik, vitamín D, kompletné bielkoviny); kravské mlieko – zdroj početných mýtov a internetových hoaxov.
- Rastlinné mliečne náhrady (sójové, sójové fortifikované, obilné, ryžové, mandľové, kokosové, …) – dokážu nutrične nahradiť kravské mlieko?
- Iné druhy živočíšneho mlieka (kozie, ovčie) – rozdiely oproti kravskému mlieku
- Gluténové poruchy (celiakia, alergia, neceliakálna gluténová senzitivita), bezlepková diéta – kedy áno a kedy nie
- Histamínová intolerancia
- FODMAP – intolerancia rôznych sacharidov
- Syndróm „netesného čreva“ – „leaky GUT“
- Malnutrícia – podvýživa, ako dôsledok narušenej funkcie čreva (nielen celiakie)